Om Dans för Hälsa

Dans för hälsa är en metod utvecklad av Anna Duberg, forskare och fysioterapeut i Örebro, för att främja psykiskt och fysiskt välmående hos unga, främst tonårsflickor som upplever stress, ångest eller andra former av psykisk ohälsa. Genom dans skapas en trygg och prestationsfri miljö där deltagarna kan uttrycka sig, röra på sig och stärka sin självkänsla. Metoden har sitt ursprung i Anna Dubergs forskning som visade på dansens positiva effekter på ungdomars psykiska hälsa och den används som en insats inom både skolor och vården. Här kan du läsa mer om forskningen bakom Dans för hälsa.

Syfte och målgrupp

Metoden är särskilt riktad mot ungdomar i åldern 13–18 år som lider av psykisk ohälsa eller stressrelaterade problem. Dessa ungdomar kan ofta uppleva höga krav på prestation, både i skolan och i vardagen, och metoden erbjuder en aktivitet där kraven på prestation är borttagna.

Dansens effekter på hälsa

Forskning visar att dans kan ha flera positiva effekter, bland annat:

Hur fungerar det?

Dans för hälsa-lektioner är upplagda på ett sätt som gör att alla kan delta, oavsett tidigare erfarenhet av dans. Det handlar inte om att lära sig avancerade koreografier eller att prestera, utan om att röra sig fritt och uttrycka sig genom rörelse.

Dans för hälsa i praktiken

Metoden har spridits till flera skolor och vårdinrättningar i Sverige, där den används som en kompletterande insats för att stödja unga tjejer med psykisk ohälsa. Flera studier har visat på positiva resultat, med deltagare som rapporterar minskad ångest, bättre självförtroende och en ökad känsla av glädje och delaktighet.

Dans för hälsa i Umeå

Höstterminen 2021 startade den första gruppen i Dans för hälsa i Umeå riktad mot högstdie- och gymnasieungdomar. Projektet genomfördes i samverkan mellan Umeå kommun, Region Västerbotten, Balettakdemien, Change the game och Dans i Västerbotten och leddes av instruktören Elin Thelberg.